11.4 C
Londra
Pazar, Nisan 28, 2024

Kuzey Gazze’de çocukların açlıktan ölüyor – Dünya Sağlık Örgütü


Gazze Son Dakika : Tedros Adhanom Ghebreyesus, kurumun hafta sonu Al-Awda ve Kamal Adwan hastanelerine yaptığı ziyaretlerin, erken Ekim’den beri yapılan ilk ziyaretler olduğunu söyledi.

Sosyal medyada yaptığı bir gönderide “kasvetli bulgular”dan bahsetti.

Yetersiz gıda nedeniyle 10 çocuğun ölümüne ve “ciddi düzeyde beslenme bozukluğuna” yol açtığını, hastane binalarının yıkıldığını yazdı.

Gazze’deki Hamas tarafından yönetilen sağlık bakanlığı, Pazar günü Kamal Adwan hastanesinde en az 15 çocuğun beslenme bozukluğu ve susuzluktan öldüğünü bildirdi.

Filistin resmi haber ajansı Wafa, Pazartesi günü güneydeki Rafah şehrindeki bir hastanede bir çocuğun daha öldüğünü bildirdi.

Dr. Tedros, kuzey Gazze’de “ciddi düzeyde beslenme bozukluğu, açlıktan ölen çocuklar, yakıt, gıda ve tıbbi malzeme ciddi eksiklikleri, hastane binalarının yıkılması” bildirdiği yerde, tahmini 300.000 kişinin az gıda veya temiz su ile yaşadığını belirtti.

“Yetersiz gıda, 10 çocuğun ölümüne neden oldu,” diye X, eski adıyla Twitter’da yayınladı.

Ziyaretler, WHO’nun aylardır ilk kez “kuzey Gazze’ye daha düzenli erişim sağlama çabalarımıza rağmen” yapıldı, yazdı.

“Bir binanın yıkıldığı Al-Awda Hastanesi’ndeki durum özellikle korkunç,” diye ekledi.

Gazze Şeridi haritalarda: Hayatın nasıl değiştiğine dair Gazze sakinleri, gıda azaldıkça hayatta kalıyorlar BM, Hamas saldırısında tecavüzün muhtemel işlendiğini söylüyor BM geçen hafta Gazze’de kıtlığın “neredeyse kaçınılmaz” olduğunu uyardı.

Bir BM yardım yetkilisi, Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerinde en az 576.000 kişinin – nüfusun dörtte biri – kritik düzeyde gıda güvensizliği yaşadığını ve kuzeydeki altı yaşından küçük her altı çocuktan birinin akut beslenme bozukluğu yaşadığını belirtti.

Ve BM’nin çocuk ajansının bölgesel direktörü Unicef, “korktuğumuz çocuk ölümleri burada, çocuklarda beslenme bozukluğu Gazze Şeridi’ni harap ediyor” dedi.

Bu trajik ve korkunç ölümlerin “insan yapımı, öngörülebilir ve tamamen önlenebilir olduğunu” söyledi Adele Khodr Pazar günü bir açıklamada.

Cumartesi günü, ABD, Gazze’ye insani yardımın ilk hava indirimini yaptı – 38.000’den fazla yemek dahil.

Ancak, yardım kuruluşları bu indirimlerin – önceki olarak İngiltere, Fransa, Mısır ve Ürdün tarafından da gerçekleştirildiği gibi – insanlara malzeme sağlamanın etkisiz bir yolu olduğunu söylediler.

Teslimatlar kendileri bazen ölümcül olmuştur. Geçen hafta, İsrail tankları mevcutken yardım taşıyan kamyonetlere büyük kalabalıkların indiği sırada en az 112 Filistinlinin öldüğü bildirildi.

İsrail tanklarının uyarı atışları yaptığını ancak kamyonetlere ateş etmediğini ve ölülerin çoğunun ezildiğini veya üzerlerinden geçildiğini söyledi.

Ancak Hamas, “vatandaşlara doğrudan ateş edildiğine dair inkar edilemez” kanıtlar olduğunu söyledi.

Bazı yardım kuruluşlarının yetkililerle zorluklar yaşadığı biliniyor. Philippe Lazzarini, Gazze Şeridi’ndeki BM’nin ana insan hakları kuruluşu UNRWA’nın başı, Pazartesi günü İsrail hükümetini Gazze’deki varlığını “ortadan kaldırmakla” suçladı.

İsrail, Unrwa dahil Birleşmiş Milletler’in farklı kollarını uzun süredir önyargı ve hatta antisemitizmle suçluyor. İsrail, bazı personelin 7 Ekim saldırılarında rol oynadığına dair suçlamalar üzerine İngiltere dahil birçok batı ülkesi Unrwa’ya fon sağlamayı durdurdu.

Bay Lazzarini, bunun sadece “bazı personelin tarafsızlık ihlallerine” yanıt olmadığını, daha geniş bir siyasi nedeni olduğunu, bunun mültecilerin statüsünü “ortadan kaldırmayı ve bunu nihai bir siyasi çözümün parçası yapmamayı” içerdiğini söyledi.

Organizasyonunu sökmenin, Gazze’deki tüm insani tepkinin çökmesine yol açacağını ekledi.

İsrail ordusu, grubun silahlı militanları 7 Ekim’de Güney İsrail’de yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdükten ve 253’ünü rehin aldıktan sonra, Hamas’ı – ki bu İsrail, İngiltere, ABD ve diğerleri

Son Haberler
Benzer Haberler