10 C
Londra
Pazartesi, Nisan 29, 2024

İşte Dillere Destan Glastonbury Festivali

Glastonbury Festivali (resmi adıyla Glastonbury Festival of Contemporary Performing Arts ve halk arasında Glasto olarak bilinir), İngiltere’nin Somerset, Pilton yakınlarında her yaz düzenlenen beş günlük çağdaş performans sanatları festivalidir. Festival, çağdaş müziğin yanı sıra dans, komedi, tiyatro, sirk, kabare ve diğer sanat dallarına ev sahipliği yapar. Başta pop ve rock sanatçıları olmak üzere birçok sanatçı büyük sahnelerde ve küçük performans alanlarında yer alır. Festivalde filmler ve albümler kaydedilir ve geniş çaplı televizyon ve gazete kapsamı alır.

Glastonbury Festival
Glastonbury Festivali

Glastonbury, yaklaşık 200.000 kişi tarafından ziyaret edilen bir festival olmakla beraber, bununla birlikte geniş çaplı güvenlik, ulaşım, su ve elektrik altyapısı gerektirir. Katılımcı sayısı bazen izinsiz girişlerle artabiliyor. 1994 festivalinde Levellers’ın başrolde olduğu ve Pyramid Sahnesi’nde gerçekleşen konserle 300.000 kişilik bir rekor kırılmıştır. Festivaldeki çoğu personel kar amacı gütmeyen gönüllülerden oluşur ve festival milyonlarca pound bağış toplayarak hayır kuruluşlarına katkıda bulunur.

Kredi: Matt Cardy – Getty

İngiliz kültüründe önemli bir etkinlik olarak kabul edilen festival, 1960’ların hippie ve karşı kültür hareketi ile özdeşleşmiş ve özgür festival hareketinden ilham almıştır. Bu geleneklerin izleri Green Fields bölgesinde korunur ve Green Futures, Stone Circle ve Healing Field gibi bölümleri içerir. Michael Eavis, 1970’te Bath Festival of Blues and Progressive Music’te açık hava bir Led Zeppelin konserini izledikten sonra ilk festivali o zamanlar Pilton Festival adıyla düzenlemiştir.

2023 Glastonbury Festivali çıkan sanatçılar

Festival, 1970’ten 1981’e kadar aralıklarla düzenlenmiş ve o zamandan beri çoğu yıl düzenlenmektedir. Ancak yerin, yerel halkın ve organizatörlerin dinlenmesi amacıyla beş yıllık aralıklarla “boş yıl” olarak adlandırılan yıllar da bulunmaktadır. 2018 bir “boş yıl” olarak geçti ve 2019 festivali 26-30 Haziran tarihleri arasında gerçekleşti. Ardından COVID-19 pandemisi nedeniyle iki yıl ardarda “boş yıl” yaşandı.

2023 Glastonbury’de çıkan ünlüler

Cuma, Haziran 23
Arctic Monkeys, The Churnups, Chvrches, Pale Waves, Sparks, Steve Earle, The Damned, Cassyette and The Chemical Brothers.

Cumartesi, Haziran 24
Guns N’ Roses, Lana Del Rey, Manic Street Preachers, Maggie Rogers, Rina Sawayama, Maneskin, Leftfield, Joanne Shaw Taylor and Miki Berenyi.

Pazar, Haziran 25
Elton John, Blondie, Queens Of The Stone Age, Nova Twins, Japanese Breakfast, The Hu, Beth Orton, Caroline Polachek, Editors, Slowdive, Alison Goldfrapp and Toyah Willcox & Robert Fripp.

Cumartesi gecesi Guns N’ Roses, Pyramid Sahnesi’nde başrolde yer alıyor (Görsel kredisi: Katerina Benzova)

Festivalin ilk gününde Foo Fighters – All my Life Parçası ile izleyenleri coşturdu..

Son Haberler
Benzer Haberler